“Fotbal curat” este un program de prevenţie şi de educare în problema trucării de meciuri de fotbal, program iniţiat de Federaţia Română de Fotbal şi la care Romanian Bookmakers este partener, alături de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori. Beneficiarii programului sunt toţi jucătorii de fotbal cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani.

 Una dintre priorităţile declarate ale forurilor fotbalistice internaţionale este educarea tinerilor în privinţa riscurilor reprezentate de trucarea de meciuri. Această direcţie de o importanţă majoră a fost asumată de toate asociaţiile continentale în cadrul congresului organizat de UEFA în luna martie a acestui an, fiind un punct de bază al rezoluţiei privind lupta împotriva aranjamentelor din fotbal.

Faptul că tinerii jucători de fotbal au devenit, în ultimii ani, ţinte pentru grupările cu activităţi criminale care au ca scop trucarea de meciuri, reprezintă o realitate dură a fotbalului. În luna august a anului în curs, Steven Petkov (19 ani), unul dintre cei mai talentaţi tineri fotbalişti din Bulgaria, a fost suspendat pentru implicarea în trucarea unor meciuri ale echipei naţionale U19. Exemplele care întăresc ideea că această categorie de jucători este vulnerabilă în faţa celor care îşi propun să aranjeze meciuri vin nu doar de pe plan internaţional.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT pe numele timişoreanului Sorin Udrea, într-un dosar în care acesta este acuzat de fapte precum constituirea de grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la contrabanda, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme şi muniţii, complicitate la tâlhărie în formă calificată, apar stenograme ale unor discuţii purtate cu un jucător de fotbal de 18 ani, legitimat la un club de Liga a II-a, pe tema aranjamentelor în scopul obţinerii unor profituri din pariuri.

Cazul nu trebuie tratat ca fiiind un eveniment izolat. Acesta scoate la suprafaţă o problemă majoră existentă în fotbalul românesc şi care, poate mai important, ameninţă chiar viitorul acestui sport. Pentru ca ziua de mâine din fotbal să nu fie alterată de flagelul trucării meciurilor, Federaţia Română de Fotbal, Romanian Bookmakers şi AFAN au obligaţia să ofere sprijn şi informaţii tinerilor jucători, mulţi dintre ei fiind prea puţin conştienţi de pericolele la care sunt expuşi.

Un prim pas foarte important în respectarea acestei direcţii asumate şi la nivel internaţional este programul de prevenţie şi de educare pentru jucătorii cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani legitimaţi la cluburile afiliate FRF. Prin această acţiune de amploare, fotbaliştii a 163 de cluburi vor învăţa să înţeleagă şi să gestioneze problemele legate de trucarea meciurilor.

Ce vor învăţa tinerii jucători:

  • Metodele prin care cei care truchează meciuri pot încerca să îi influenţeze şi cum să reacţioneze în eventualitatea în care primesc o astfel de propunere. Vor fi folosite exemple concrete, atât de pe plan naţional, cât şi internaţional
  • Cui, când şi cum să raporteze faptul că au fost contactaţi pentru a truca meciuri
  • Posibilele sancţiuni în cazul implicării lor în trucarea de meciuri (sancţiuni disciplinare, consecinţele asupra carierei, etc.)
  • Ce informaţii din interiorul clubului trebuie să protejeze şi cum se poate ajunge ca, în caz contrar, aranjorii de meciuri să profite de pe urma unor astfel de informaţii

Modalitate de desfăşurare şi echipa de proiect

Proiectul se va desfăşura pe parcursul a 8 luni, timp în care echipa formată va ajunge în vestiarele a 163 de cluburi din ţară, iar mesajul FRF va fi ascultat de peste 5.000 de jucători.

Din echipa acestui proiect vor face parte:

  1. Ofiţerul de Integritate al FRF
  2. Doru Gheorghiu, director executiv Romanian Bookmakers
  3. Marius Postolache, primul jucător activ care a vorbit despre problema trucării meciurilor în România
  4. Emilian Hulubei, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori

Resurse şi elemente ale campaniei

  • Acoperirea tuturor zonelor ţării – vor fi parcurşi aproximativ 8.300 de kilometri – necesită alocarea sumei de 3.400 de euro, reprezentând exclusiv cheltuielile de cazare şi transport. Vor fi, de asemenea, alocate resurse pentru achitarea onorariului speaker-ului Marius Postolache – unul dintre elementele de bază ale campaniei
  • Realizarea unui clip de promovare al acestei campanii la care să participe jucători consacraţi din Liga I şi de la echipa naţională a României

Relaţionarea cu mass-media

  • Ocazional, reprezentanţii mass-media din Bucureşti şi din ţară vor avea acces la unele dintre întâlnirile programate în vestiarele echipelor de copii şi juniori

Primul seminar din campania “Fotbal curat” a avut loc în perioada 1-2 octombrie, la Casa Fotbalului

În perioada 1-2 octombrie, la Casa Fotbalului s-a desfășurat seminarul din cadrul campaniei ”Fotbal curat”, campanie la care ROMANIAN BOOKMAKERS este partener alături de Federația Română de Fotbal și Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori. La cele două evenimente au participat jucătorii cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani legitimaţi la cluburile afiliate FRF.

Directorul executiv al Romanian Bookmakers, Doru Gheorghiu, alături de Costin Negraru (ofițer de integritate FRF), fostul dinamovist Cătălin Munteanu (AFAN), Emilian Hulubei (președinte AFAN) și Marius Postolache, au ținut un discurs juniorilor din capitală cu privire la riscurile la care se expun atunci când vine vorba despre eventuale meciuri trucate.

picture-postolache_fotbalcurat_seminar.jpg-604-423-1-85

sursa foto: www.frf.ro