Proiectul DON’T FIX IT – repere

Romanian Bookmakers este partener în proiectul “DON’T FIX IT”, proiect ce reprezintă o iniţiativă comună a FIFPro (sindicatul mondial al fotbaliştilor), a UEFA (forul de conducere al fotbalului european) şi a Comisiei Europene, obiectivul principal al acestui proiect fiind acela de a preveni, de a combate şi de a informa cu privire la flagelul reprezentat de trucarea meciurilor de fotbal cu scopul obţinerii de câştiguri ilicite din jocurile de pariuri sportive.

În cadrul proiectului au avut loc, până în prezent, două conferinţe internaţionale la care au participat şi reprezentanţii Romanian Bookmakers. Prima întrunire a avut loc în Ungaria, în perioada 5-6 iunie 2013, iar a doua, în Slovenia, în perioada 2-4 iunie 2014.

În zilele de  5 şi 6 iunie 2013, la Budapesta, s-au desfăşurat lucrările conferinţei transnaţionale “DON’T FIX IT”, în fapt un seminar al cărui obiectiv a fost acela de a prezenta atât proiectul cât şi activităţile care vor fi desfăşurate în ţările implicate. La acest eveniment au luat parte 54 de reprezentanţi ai federaţiilor naţionale de fotbal, fotbalişti, arbitri şi antrenori din cele nouă ţări în care va fi implementat proiectul, respectiv:

România, Finlanda, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Scoţia, Slovenia şi Ungaria.

Implementarea proiectului “DON’T FIX IT” în România este o iniţiativă AFAN, astfel că ţara noastră a fost reprezentă la Budapesta de Emilian Hulubei (prim vicepreşedinte al Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România), Alexandru Tudor (arbitru), Ionuţ Badea (antrenor) şi Costin Negraru (jurnalist).

Cu ocazia evenimentului, au fost analizate propuneri privind direcţiile şi instrumentele de acţiune în lupta dusă împotriva trucării meciurilor de fotbal la nivelul fiecărei ţări din cele nouă enumerate mai sus, ţinând cont de specificul fiecăreia.

La cea de-a doua conferinţă de bilanţ a proiectului “Don’t fix it”, susţinută în perioada 2-4 iunie 2014, la Ljubliana, în Slovenia, vicepreşedintele FIFPro, Tony Higgins, a felicitat delegaţia României pentru faptul că Romanian Bookmakers, asociaţia patronală a organizatorilor de pariuri în cotă fixă din România este parte activă în proiect.

 

Felicit România, care e reprezentată la acest eveniment, alături de Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, şi de Alexandru Debrezeni, din partea asociaţiei patronale a organizatorilor de pariuri din această ţară. România este un exemplu de urmat. Credem că este necesar ca şi în alte ţări, în acest proiect şi în general în tot ceea ce înseamnă eliminarea trucării de meciuri, la nivelul federaţiilor sau al sindicatelor care reprezintă fotbaliştii, operatorii din zona de pariuri trebuie să fie cât mai implicaţi!”, a fost declaraţia de la acea vreme a lui Higgins.

 

Mai mult, România este singura ţară care, la nivelul proiectului “Don’t fix it”,  a cooptat operatorii din zona pariurilor în cotă fixă în lupta împotriva meciurilor de fotbal aranjate cu scopul obţinerii de câştiguri ilicite

 

La Ljubliana, România a fost reprezentată de Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, şi de Alexandru Debrezeni, directorul general din acel moment al Romanian Bookmakers şi membru al comitetului de iniţiativă constituit în cadrul proiectului “Don’t fix it”.

Pentru România, implementarea proiectului “DON’T FIX IT” presupune:

  • Efectuarea unui seminar de două zile;
  • Efectuarea unei campanii de combatere şi prevenire a trucării meciurilor de fotbal pentru pariuri prin contact direct cu fotbaliştii echipelor din România până la nivelul ligii a III-a, respectiv prezentări realizate la sediul cluburilor;
  • Efectuarea unei campanii media;
  • Efectuarea unei campanii de promovare a proiectului la meciurile Ligii I;
  • Derularea unui program educaţional la nivelul şcolilor;
  • Realizarea şi distribuirea de materiale de promovare a proiectului în rândul persoanelor din grupul ţintă şi pe stadioanele de fotbal;

 Specificul identificat pentru ţara noastră în vederea implementării proiectului “DON’T FIX IT” este reprezentat de trei mari realităţi:

  • Situaţia economică din România
  • Vulnerabilitatea tot mai evidentă a fotbaliştilor din România din punct de vedere al relaţiei contractuale cu cluburile şi în contextul instabilităţii financiare a cluburilor
  • Faptul că deja există un număr alarmat de mare de meciuri care au fost suspectate ca fiind aranjate în vederea obţinerii de câştiguri din jocurile de pariuri sportive

Grupul ţintă al proiectului “DON’T FIX IT” e reprezentat de fotbalişti, arbitri, antrenori, persoane din administraţia cluburilor, impresari, persoane din administraţia şi conducerea FRF şi persoane din administraţia şi conducerea LPF.

Proiectul va beneficia de o finanţare în valoare de 24.000 de euro pentru fiecare dintre cele nouă ţări în care va fi implementat, finanţare asigurată de omisia Europeană şi UEFA.

În contextul celor expuse mai sus, în data de 2 septembrie 2013, în sala “Nicolae Dobrin” (sediul FRF – Casa Fotbalului), a avut loc un prim seminar care a punctat începutul implementării “DON’T FIX IT” în România. La acel eveniment au participat preşedintele FRF, Mircea Sandu, preşedintele din acel moment al AFAN, Dumitru Costin, şi alte persoane cu importante roluri în lupta împotriva meciurilor de fotbal aranjate pentru obţinerea de cîştiguri ilicite din jocurile de pariuri.

Sloganul proiectului “Don’t Fix it”:

“DON’T FIX YOUR CAREER!!!”