Liviu Popovici, președinte Romanian Bookmakers: „O industrie responsabilă este o industrie sustenabilă!”

Categories: Opinii,Standard

_MG_8508_cropDin 2004 în industria de jocuri de noroc din România, Liviu Popovici cunoaște în amănunt sectorul de gambling românesc. Conduce în prezent Romanian Bookmakers și Asociația Joc Responsabil și susține cu tărie că doar prin responsabilitate, industria se poate dezvolta durabil. Am discutat cu președintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România despre provocările legislative la care sunt supuși operatorii de jocuri de noroc precum și despre modul de îmbunătățire a percepției publice față de jocurile de noroc și de implicare în problematici ce țin responsabilitate.

 Domnule Popovici, sunteți de aproape 15 ani în sectorul de gambling din România? Cum l-ați caracteriza în acest moment?

Aș miza aici pe doi termeni: maturizare și profesionalizare. Competiția este din ce în ce mai acerbă, iar cei care vor reuși sunt cei care au capacitatea să se adapteze, să se dezvolte, să fie inovativi dar și să se implice social, acordând atenție atât angajaților și clienților proprii, cât și comunităților în care își desfășoară activitatea.

 În ultima perioadă, industria se confruntă cu o serie de inițiative menite să limiteze activitatea operatorilor. Cum au fost primite de către industrie?

Este limpede că acestea reprezintă o amenințare. Faptul că apar denotă că percepția despre industrie nu este cea pe care ne-o dorim. Iar acest lucru înseamnă că trebuie să depunem mai mult efort pentru îmbunătățirea imaginii industriei. Trebuie să admitem cu toții că de felul în care noi, industria, respectăm legislația și principiile de joc responsabil depinde modul în care ne percep atât factorii decizionali – legislativi, executivi, autorități locale – , cât și opinia publică, în general. Ar mai fi un aspect de subliniat: multe dintre aceste inițiative sunt emanația unor oameni care nu cunosc suficient domeniul, nu au avut un dialog prealabil cu reprezentanții industriei și, în unele cazuri, chiar și legislația care îl guvernează..

Care credeți că este cea mai potrivită reacție din partea industriei în fața acestor provocări?

În mod cert dialogul cu inițiatorii proiectelor de lege are un efect pozitiv.  Conlucrarea între legiuitor și reprezentanții industriei poate conduce spre inițiative de modernizare a cadrului legislativ, de creștere a nivelului de protecție a jucătorilor, în special a persoanelor vulnerabile, și, în final, de îmbunătățire a percepției acestei industrii. O industrie cu un aport din ce în ce mai însemnat în activitatea economică a României.

 

„Operatorii își doresc stabilitate legislativă și financiară”


Ce impact real au aceste inițiative asupra pieței și a societății?

Predispoziția către joc este aproape constantă și ține foarte mult de cultura țării la care ne referim, de  gradul de educație, de civilizație și chiar și de nivelul de trai. Adaug aici și de existența unor mijloace alternative de petrecere a timpului liber pentru că și aceasta are impact direct asupra predispoziției de joc. Impunerea unor restricții artificiale jocurilor de noroc va duce, în mod sigur, la scăderea gradului de conformare a organizatorilor de jocuri de noroc și la reapariția pieței negre de jocuri, cu impact pe creșterea criminalității organizate și cu generarea  tuturor problemelor sociale care decurg de aici.

Industria angajează peste 45.000 de oameni în acest moment, contribuie la bugetul de stat cu peste 560 milioane de euro și cu 2,5 miliarde de euro la PIB, astfel că efectele negative generate de o contracție consistentă vor fi cu siguranță mai mari decât beneficiile dorite prin astfel de inițiative.

Cum se vede actuala legislație privind din perspectiva operatorilor de jocuri de noroc?

Avem o legislație perfectibilă, dar este una dintre cele mai bune legislații din Europa, în acest moment. Și cum spuneam și mai devreme, dialogul cu autoritățile, în special cu autoritatea care ne guvernează – ONJN – va determina modernizarea ei.

 În opinia dvs, ce lipsuri are industria de gambling? Și ce soluţii există pentru rezolvarea lor?

O lipsă ar putea fi coeziunea. Și chiar altruismul. Capacitatea celor din industrie de a vedea binele comun,mai mare în general astfel încât nivelul de stabilitate sau de sustenabilitate a acestei industrii să crească. Dacă am face un sondaj în rândul industriei cu privire la ce își doresc organizatorii de jocuri din partea autorităților, în mod cert raspunsurile predominante ar fi legate de stabilitatea legislativă și fiscală. Este un cerc vicios, instabilitatea legislativă și fiscală atrage gândirea pe termen scurt, lipsa proiectelor de dezvoltare sustenabilă și, implicit, scăderea sau un nivel redus de implicare socială a organizatorilor. Romanian Bookmakers împreună cu celelalte asociații din industrie acționează pentru conversia acestui cerc vicios într-unul de beneficii, respectiv pentru creșterea gradului de implicare socială și de conformare obținând astfel îmbunătățirea percepției despre domeniu. Iar o percepție pozitivă atrage după sine mult dorita stabilitate legislativă și fiscală.

Ce așteptări are Romanian Bookmakers pentru perioada care urmează?

Trecem printr-o perioadă pe care o putem denumi „electorală”. Cu alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale, ș.a.m.d. Este o perioadă în care pot să apară cu o mai mare frecvență proiectele de acte normative care să aducă atingere domeniului. De aceea, Romanian Bookmakers are drept obiectiv pentru perioada următoare atât intensificarea dialogului cu inițiatorii cât și implicarea în proiecte care să îmbunătățească percepția generală în legătură cu acest domeniu.

Fiindcă ați adus în discuție imaginea în spațiul public a industriei, considerați că este aceasta cea reală şi meritată?

Știu că poate unora nu le va plăcea, dar în mare parte ne merităm percepția pe care jocurile de noroc o au în acest moment. De ce? Pentru că nu depunem suficient de mult efort astfel încât să arătăm concret ceea ce facem. Adică să demonstrăm nivelul de implicare în susținerea sportului, să scoatem în evidență programele dezvoltate pentru angajații din industrie, să arătăm proiectele de responsabilitate față de jucători și față de comunitățile locale. Și aș merge chiar înspre a afirma că încă mai avem de crescut nivelul de implicare a tuturor celor din piață pe direcțiile enunțate anterior.

 

„Viitorul industriei depinde de noi. Fiecare dintre noi trebuie să se implice”

 

 Sunteți și președintele Asociației Joc Responsabil. Cum evoluează aceasta?

Asociația Joc Responsabil este fără îndoială expresia maturizării industriei jocurilor de noroc. În scurta ei existență, Asociația a dezvoltat, cu susținerea membrilor fondatori – Romanian Bookmakers, Romslot și Rombet – și a unor organizatori care au înțeles necesitatea implicării sociale a industriei, o serie de proiecte și de programe. Mergem în paralel atât cu învățatul, întrucât nu a existat în România o cultură a jocului responsabil, cât și cu dezvoltarea și materializarea proiectelor pe care le-am inițiat. Și nu suntem departe de momentul în care impactul pozitiv al implementării strategiei de dezvoltare a Asociației va deveni cu adevărat vizibil.

S-au vehiculat, nu de puține ori, cifre exagerate despre cei cu probleme de jocuri de noroc. Cum le comentați?

De la existența unor probleme până la jocul patologic, compulsiv, înțelegând prin aceasta inclusiv jucători dependenți, este un drum destul de lung de parcurs, iar evaluarea situației reale se poate face doar cu specialiști care înțeleg această problematică specifică și cu studii de piață. Singura cercetare derulată în acest sens este cea care se referă la anul 2016. Cum piața s-a schimbat considerabil de la acel moment, Asociația Joc Responsabil intenționează să deruleze un studiu similar pentru a înțelege provocările cărora trebuie să le facem față. Însă până atunci, în spațiul public nu se pot avansa decât cifrele oficiale ale  studiului anterior, respectiv procentajul de 0,6% din populația majoră a României care a depășit limitele jocului recreativ.

Am vorbit despre principiul de joc responsabil și despre faptul că acesta reprezintă un factor esențial în evoluţia business-ului operatorilor. Consideraţi că operatorii iau cu adevărat acest principiu în serios?

Ne întoarcem la ce spuneam la început, la maturizare. Există o relație directă între nivelul de profesionalizare a celor ce conduc business-urile din domeniu și cel de implicare în susținerea programelor de tip Joc Responsabil. Cu siguranță succesul programelor de responsabilitate socială ține foarte mult și de suportul primit de la autoritatea care ne guvernează, respectiv de la ONJN. Dialogul bun purtat cu această entitate de-a lungul timpului a condus la includerea principiilor de joc responsabil atât în legislația specifică cât și în recomandările către organizatorii din piață.

Ce trebuie înțeles este că un program sau o asociație nu pot acoperi întreaga problematică a jocurilor de noroc. Fiecare dintre noi trebuie să se implice astfel încât să identificăm soluțiile cele mai potrivite pentru aceasta.

Implicarea tuturor poate duce la rezultate bune pe partea menținerii jocurilor de noroc în rândul activităților recreative. Din ce în ce mai mulți organizatori de jocuri de noroc conștientizează faptul că existența în rândul jucătorilor proprii a unor probleme generate de jocurile de noroc reprezintă  doar o acutizare a relației cu autoritățile, o alterare a percepției despre jocurile de noroc și o creștere a gradului de complexitate a problemelor operaționale cărora organizatorii trebuie să le facă față.

Cum se vede viitorul industriei jocurilor de noroc?

Viitorul industriei depinde de noi, cei din industrie, în special de asociațiile care reprezintă interesele acestora. Există o relație directă între gradul de atingere a obiectivelor pe care ni le propunem și modul în care se va dezvolta industria. Am mai afirmat-o, o industrie responsabilă este o industrie sustenabilă. E valabil în orice activitate economică. După mai bine de 15 ani în această industrie, pot afirma fără nicio reținere că am intrat pe un drum pozitiv, cu o evoluție vizibilă a pieței către înscrierea ei în rândul celei mai moderne și mature piețe, nu numai din Europa, ci și din întreaga lume.

 

Romanian Bookmakers susține Joc Responsabil. Un program menit să sprijine persoanele care au depășit linia perceperii jocurilor de noroc drept o experiență plăcută și de distracție și care oferă acestora ajutor concret și eficient grație liniei telefonice gratuite, a website-ului dedicat și a ședințelor gratuite de consiliere psihologică.

 

Articol publicat în ediția nr 95 a revistei Casino Inside

 

 

 

Author: rombook_makers