Se intensifică lupta la nivel mondial privind combaterea corupției în sport

Categories: Opinii,Standard

shutterstock_128008544Ca reprezentant al sectorului de pariuri din România în relația partenerială cu Interpol privind combaterea maniulării de evenimente sportive, Romanian Bookmakers oferă o interesantă radiografie a celor întreprinse la nivel mondial pentru eradicarea acestui nedorit fenomen

Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România este unul dintre partenerii români ai INTERPOL în efortul transfrontalier de combatere a manipulării evenimentelor sportive. Acest parteneriat a fost consfințit în martie 2018, cu prilejul seminarului susținut la București cu tema “Integritatea Sportului”.

În baza colaborării cu Interpol, Romanian Bookmakers are acces la cele mai recente informări privind acțiunile întreprinse la nivel mondial, anchetele desfășurate în diverse state în această arie, precum și la cele mai recente bune practici care se conturează în combaterea acestui nedorit fenomen.

Cea mai prețioasă constatare pe care o aduce industriei Romanian Bookmakers este aceea că actorii mobilizați în acest front comun (INTERPOL, comitete olimpice naționale, autorități ale statelor implicate, organzații de reprezentare profesională etc.) și-au intensificat și concertat tot mai eficient eforturile în ultima perioadă. Tot mai multe investigații își găsesc finalitatea dorită și tot mai multe operațiuni de manipulare a evenimentelor sportive sunt demascate și destructurate.

Considerat mult timp un delict dificil de demascat și de probat, fraudării de evenimente cuprinse în ofertele de pariuri îi sunt dedicate instrumente de anchetă tot mai eficiente. Acest lucru este posibil prin conlucrarea tot mai fluidă între organismele relevante.

„Romanian Bookmakers va fi în continuare, în calitatea sa de organizație patronală dedicată sectorului de pariuri, un partener real atât pentru autoritățile naționale, cât și la nivel internațional în efortul de diminuare a acestui nedorit flagel. Vom căuta permanent și necondiționat să ne regăsim implicați în orice proiect în această arie”, precizează Liviu Popovici, președinte Romanian Bookmakers.

„Am regăsit mereu în Romanian Bookmakers un relevant partener în toate proiectele derulate împreună și, de asemenea, alături de Federația Română de Fotbal. Este deja o relație construită de-a lungul a mai multor ani, care reprezintă o solidă fundație privind colaborările viitoare în combaterea trucării partidelor de fotbal”, adaugă Emilian Hulubei, președinte Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non Amatori din România (AFAN).

Pentru a contura o imagine concretă asupra a ceea se întâmplă la nivel mondial ca efort de combatere a manipulării de evenimente în vederea speculării jocului de pariuri, Romanian Bookmakers oferă câteva informații foarte interesante, extrase din cele mai recente informări întreprinse de INTERPOL:

  • TURCIA – Cu ocazia meciului UEFA Super Cup, a fost susținută o conferință internațională pe tema combaterii corupției în sport și a dopajului. Cu participarea reprezentanților UEFA, EUROPOL, INTERPOL și a numeroși experți din betting, s-a reafirmat cu această ocazie rolul de important stakeholder al operatorilor de pariuri și al organismelor de reprezentare profesională a acestora.
  • ALGERIA – Comitetul Olimpic Algeria a semnat de curând un protocol de colaborare cu Directoratul General pentru Securitate Națională din Algeria privind combaterea oricăror forme de corupție în sport. Acest protocol vizează în mod direct actele de corupție întreprinse cu scopul obținerii de venituri din pariurile sportive.
  • AUSTRALIA – Detectivi ai Australian Sporting Integrity Intelligence Unit au arestat în luna august 2019 șase persoane suspectate că au aranjat partide Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), după care au pariat pe respectivele evenimente. Foarte important este că ancheta demarată în martie 2019 a fost demarată în urma unei sesizări avansate de către un operator de pariuri.
  • CHILE – Jucătorul de tenis Juan Carlos Saez a fost suspendat pentru opt ani din activitatea sportivă și amendat cu 12.500 $ pentru că a refuzat să colaboreze cu Departamentul de Integritate în Tenis în investigarea unei tentative de corupere a sa cu prilejul unui turneu susținut în Chile. Saez recunoscuse inițial că a fost contactat pentru a pierde o partidă la care participa, după care a refuzat să pună la dispoziție telefonul mobil pentru o expertiză criminalistică.
  • NIGERIA – Fostul selecționer al naționalei de fotbal a Nigeriei, Samson Siasia, a fost suspendat pe viață din activitatea sportivă de către FIFA. Sancțiunea survine după ce a fost dovedit că Siaisia a primit în mai multe rânduri sume de bani pentru a determina aranjarea de meciuri.

Romanian Bookmakers derulează din 2012 protocolul de colaborare cu Federația Română de Fotbal privind combaterea manipulării partidelor de fotbal autohtone.

 

Articol publicat în ediția nr 98 Casino Inside

Author: rombook_makers