Industria are urgentă nevoie de măsuri economice pentru a-și putea proteja angajații

Categories: Opinii,Standard

stock-exchange-4880802_1920Răspândirea virusului Covid-19 afectează dramatic și sectorul jocurilor de noroc tradiționale din România, iar companiile au înaintat autorităților statului un set de solicitări pentru a putea asigura resurse pentru susținerea angajaților.

Situația gravă pe care și țara noastră o traversează precum și deciziile care au fost luate de către autorități în efortul de a combate răspândirea virusului Covid-19 au generat, inevitabil, un impact economic negativ și pentru industria de gambling din România. Până la decizia autorităților de a suspenda activitățile din locațiile fizice de joc, efectele epidemiei de coronavirus s-au tradus pentru operatorul de jocuri de noroc tradiționale prin lipsa de evenimente sportive și printr-un trafic mult redus al clienților, deci automat printr-o scădere drastică a veniturilor.

Multe dintre companiile afectate în acest moment de criza provocată de coronavirus sunt companii care funcționau în bune condiții, sub atentul control al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, cu plata la timp a obligațiilor fiscale, dovadă fiind cuantumul taxelor speciale plătite de către operatori pentru activităţile desfăşurate în anul 2019, în valoare de aproximativ 350 de milioane de euro. Mai mult, gradul de colectare pe anul trecut a reprezintat un record pentru întreaga economie din România, ajungând la o proporție de 99,3%.

În lipsa unui suport din partea statului, actuala conjunctură nefastă în care companiile de jocuri de noroc tradiționale se regăsesc în prezent prefigurează riscurile falimentului unei bune părți din această ramură economică, cu consecințe greu de surmontat pentru mediul de afaceri și mai ales pentru cei aproximativ 45.000 de angajați care activează în domeniu.

Prin urmare, noi, Romanian Bookmakers, cât și celelalte asociații profesionale din industrie facem, și pe această cale, un apel la autorități de a sprijini companiile pe care le reprezentăm în susținerea efortului de plată a angajaților din acest sector economic. Principalul suport de care industria are nevoie în acest moment este reprezentat de sprijinirea efortului financiar al operatorilor pentru menținerea unei bune părți a angajaților în șomaj tehnic.  Astfel, ne adresăm autorităților competente să inițieze măsuri cu caracter excepțional adaptate actualei situații de urgență menite să reducă din povara angajatorilor din industrie. Șomajul tehnic este opțiunea cea mai bună în aceste condiții pentru cel puțin trei motive:

  • Menținerea angajaților atașați de compania care i-a format și specializat. Va fi facilitată astfel restartarea relativ facilă a activității economice atunci când aceasta va fi reluată;
  • Evitarea blocajului administrativ generat de trimiterea în șomaj a zeci de mii de angajați într-o perioadă scurtă de timp;
  • Subsecvent motivului anterior, eliminarea riscului unor convulsii sociale într-o perioadă în care calmul este o condiție obligatorie pentru reușita implementării măsurilor de limitare a efectelor coronavirusului.

Asociațiile profesionale s-au îndreptat deja către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, cât și către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Finanțelor Publice, prin intermediul Uniunii Generale a Industriașilor din România. Romanian Bookmakers este membru UGIR, confederație de-al cărui sprijin în promovarea măsurilor și soluțiilor pe care le identificăm ca fiind necesare pentru operatori am fost asigurați.

În actualul context, propunerile transmise de asociații pentru a limita, pe cât posibil, efectele negative atât asupra bugetului de stat, operatorilor, cât și asupra salariaților din acest domeniu au fost:

  • Taxa de autorizare și taxa de viciu aferente trimestrului al doilea al anului curent să fie plătite în trimestrul IV al anului, în mod eșalonat, lunar;
  • Derogarea de la plata taxei de autorizare și viciu ca urmare a imposibilității de exploatare a echipamentelor cauzată de restricționarea segmentului landbased. Derogare aplicată exclusiv pentru zilele în care echipamentul nu a fost exploatat;
  • Prelungirea de drept a valabilității licențelor de organizare si autorizațiilor valabile la data instituirii stării de urgență, respectiv a măsurilor administrative de restrângere a activităților de divertisment cu o perioadă egală celei în care mijloacele de joc nu au putut fi exploatate;
  • Exceptarea organizatorilor de jocuri de noroc de la obligația de a plăti contribuțiile datorate pe veniturile de natură salarială și asimilate salariilor pe durata stării de urgență sau, în subsidiar, amânarea la plata a acestora, eșalonat, pentru ultimul trimestru al anului.

Este, desigur, un întreg proces pe care cu toții suntem nevoiți să-l parcurgem, însă, cel mai important de avut în vedere este că ne regăsim doar într-o conjunctură de moment și în a cărei finalitate pozitivă suntem încrezători. Odată ce vârful epidemiei va trece, companiile din piață își doresc să-și reia activitatea în bune conditii, cu angajații pe care i-au format în timp și să revină în totalitate la statutul de importantă verigă a lanțului economic din România pe care l-a dobândit în acest timp.

Găsim, însă, drept esențială o consolidare a parteneriatului dintre mediul de afaceri și autorități pentru a putea identifica soluțiile care să permită o colectare bugetară cât mai apropiată de ținta estimată pentru acest an, precum și continuarea activității în condiții cât mai bune, asigurând continuitate în plata salariilor pentru angajați, a chiriilor, cât și a celorlalte cheltuieli și taxe de administrare necesare.

 

 

Articol publicat și în ediția nr 103 a revistei Casino Inside

Author: rombook_makers