Primele vești bune pentru industrie în contextul pandemiei de Covid-19

Categories: Opinii,Standard

Poza 1Măsurile adoptate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au afectat dramatic și sectorul jocurilor de noroc tradiționale din România. Un prim set de măsuri de sprijinire a operatorilor a fost adoptat de Guvern, dar se prefigurează necesitatea inițierii unui al doilea set de astfel de măsuri.

Criza provocată de răspândirea noului tip de coronavirus reprezintă un test major de rezistență și de adaptabilitate pentru sectorul de jocuri de noroc tradiționale și nu numai, dar suntem de părere că dacă industria va demonstra că este formată din companii care pun accent pe responsabilitate, atunci poate ieși cu bine din această criză. În paralel, avem în continuare nevoie de suport din partea statului pentru menținerea industriei la un nivel normal.

Asociațiile profesionale din industrie au făcut front comun și s-au îndreptat, încă de la debutul crizei, către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, Ministerul Finanțelor Publice, dar și către Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin intermediul Uniunii Generale a Industriașilor din România, cu propuneri de instituire măsuri de sprijinire a operatorilor de jocuri de noroc. Romanian Bookmakers este membru UGIR, confederație de al cărui sprijin în promovarea măsurilor și soluțiilor pe care le identificăm ca fiind necesare pentru operatori am fost deja asigurați.

Vestea bună este că propunerile industriei au ajuns pe masa Guvernului, iar în cadrul ședinței din 9 Aprilie a fost adoptată Ordonanța de Urgență care prevede măsuri financiar-fiscale destinate și operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc. Rezumând, Ordonanța de urgență nr 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale  prevede următoarele:

  • Licențele de organizare și autorizațiile de exploatare care expiră pe durata stării de urgență se prelungesc de drept cu 90 de zile de la data încetării stării de urgență. Operatorii care doresc continuarea activității pot formula cereri pentru reautorizarea activității până cel mai târziu în 90 de zile de la încetarea stării de urgență.
  • Pe durata stării de urgență, obligațiile de plată aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale se suspendă. Nu se vor aplica sancțiunile prevăzute în OUG 77/2009 și norme referitoare la neplata taxelor aferente autorizațiilor dacă acestea se vor efectua în cel mult 30 de zile lucrătoare de la încetarea stării de urgență.
  • Operatorii de jocuri de noroc tradiționale nu datorează taxe aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru întreaga perioadă a stării de urgență.

Deși aceste măsuri sunt logice și urmăresc prezervarea unei stări de normalitate având în vedere ca licențele și autorizațiile sunt eliberate agenților economici pentru organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, iar în această perioadă acestea nu sunt permise, apreciem implicarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc în obținerea acestor prevederi vitale pentru industrie. Este un pas important făcut, dar, în funcție de durata stării de urgență, cu certitudine vor mai fi necesari și alții pentru evitarea unei contracții masive a acestei piețe care va conduce la o reducere consistentă a numărului de angajați și a contribuțiilor către bugetul de stat. Industria realizează în prezent o analiză a impactului măsurilor de suspendare a activității asupra organizatorilor de jocuri de noroc tradiționale pentru dimensionarea corectă, echilibrată a noului set de măsuri de sprijinire a acestui sector economic.

Viitorul depinde și de industrie

Sigur că resursele bugetului de stat sunt afectate și diminuate de această criză și este puțin probabil să fie satisfăcute toate solicitările agenților economici. Statul nu le va putea susține pe toate, cu atât mai mult dacă acestea vor fi lipsite de fundament sau de realitatea economică actuală. Pe de altă parte, înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19 legislativul plănuia să revizuiască legislația privind jocurile de noroc. Actuala stare de urgență va reașeza cu siguranță obiectivele unui astfel demers pentru a lua în considerare că industria se va afla pentru o bună perioadă de timp într-un proces recuperare și de optimizare.

Suntem de părere că, în această perioadă, rămâne important să ne asigurăm că Executivul este conștient de consecințele negative ale închiderii prelungite a acestei ramuri de activitate și de faptul că industria a alocat deja și va continua să aloce resurse consistente pentru reluarea activității în cel mai scurt timp, cu angajații pe care i-a format și profesionalizat timp îndelungat și pentru confirmarea statutului de reală și importantă verigă a lanțului economic românesc.

 

Articol publicat în ediția 122 a revistei Casino Magazine

Author: rombook_makers