Cifra de afaceri a sectorului de jocuri de noroc a scăzut cu 42% în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a lui 2019

Categories: Opinii,Standard

economy-4964514_1920Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, o scădere se observă și la cifra de afaceri înregistrată în luna Iunie 2020 față de aceeași lună a anului trecut: -55,9%

Institutul Naţional de Statistică (INS) emite, periodic, comunicate de presă cu referire la activitatea a diverse ramuri economice, mai exact privind creşterea sau scăderea cifrei de afaceri a diferite domenii. Printre sectoarele analizate se numără și activitățile de jocuri de noroc, încadrate în categoria serviciilor de piață prestate populației, în aria de activități recreative. La mijlocul lunii August, referindu-se la activitățile de jocuri de noroc, INS a dat publicității o cifră care a ridicat serioase semne de întrebare în piață cu privire la modul de calcul aplicat de Institut. INS susține că volumul cifrei de afaceri din activitățile de jocuri de noroc a crescut în luna Iunie 2020 cu 1506,7% față de luna Mai a acestui an:  „În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 152,8%, datorită creşterilor înregistrate la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1506,7%)”, s-a arătat în comunicatul INS.

Datele sunt surprinzătoare cu atât mai mult cu cât activitatea de jocuri de noroc tradițională a fost permisă începând din 15 Iunie, iar până la acel moment, veniturile organizatorilor de jocuri de noroc tradiționale au fost, timp de aproximativ trei luni, zero. De asemenea, nu este clar dacă cifrele au cuprins și operatorii de jocuri de noroc la distanță ce au sediul în afara României. INS a revenit, însă, la scurt timp cu precizări suplimentare privind cifrele prezentate, specificând faptul că „evoluția din luna Iunie 2020 față de luna Mai 2020 este generată de compararea datelor lunii Mai 2020, când activitatea sectorului a fost extrem de redusă cu datele lunii Iunie 2020, când activitatea a fost reluată parțial. Raportarea matematică a dinamicii cifrei de afaceri pe luna Iunie (48,2%) la dinamica lunii Mai (3,0%) a condus la o creștere de 1506,7%.”

Dincolo de interpretarea acestei cifre pe care în continuare o considerăm a fi neverosimilă, important de reținut este contracția de aproximativ 42% a domeniului de jocuri de noroc în primul semestru al acestui an, procentaj estimat și de către industrie: „Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-30.VI.2020 a înregistrat o cifră de afaceri cu 38,3% mai mică comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2019, influențată de reducerea cifrei de afaceri la (…) activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-41,9%) (…)”.

De altfel, o scădere la fel de drastică se observă și în comparația volumelor dintre luna Iunie 2020 și luna Iunie 2019, când cifra de afaceri a sectorului de jocuri de noroc a scăzut cu 55,9% față de 2019. „Lunile Iulie, August sunt luni foarte slabe pentru sectorul de pariuri sportive, mai puțin când au loc turneele finale de fotbal, Campionatul European sau Campionatul Mondial, o dată la doi ani. Din fericire, acum am avut închiderile de campionat intern, partidele restante de Champions League și Europa League, au început și câteva turnee de tenis, dar acest lucru nu a surmontat reținerea jucătorilor de a veni în spații închise. La toate acestea se adaugă măsurile sanitare pe care industria și le-a asumat și care conduc la limitarea numărului de jucători și la o interacțiune scăzută între aceștia, alterând astfel sentimentul de comunitate. Combinând acestea cu retinerea unora dintre pariori de intra în spații închise, recte agențiile de pariuri, asistăm la o contracție a veniturilor înregistrate de companiile de pariuri care în unele situații este mai mare de 30% față de aceeași perioadă a nului trecut. Dar efectele economice reale ale măsurilor impuse de pandemie le vom vedea cel mai bine abia în toamnă, când activitatea sportivă va fi reluată”, este de părere Liviu Popovici, președinte Romanian Bookmakers.

Grad ridicat de conformare față de regulile impuse

policies-4720824_1920Industria de jocuri de noroc aplică și respectă cu strictețe normele de limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 impuse de autorități. În locațiile de joc sunt reguli implementate cu rigurozitate, angajații fiecărei locații de joc verificând în permanență ca acestea să fie respectate de către toți clienții. Amintim doar o parte dintre măsurile luate: reorganizarea spațiilor de joc în vederea respectării distanței impuse de autorități, dezinfectarea periodică de către angajați a obiectelor și spațiilor comune, permiterea accesului doar unui număr limitat de clienți, în funcție de dimensiunea locației, și doar cu măști de protecție, punerea la dispoziția lor a substațelor dezinfectante, montarea de separatoare între aparatele de joc, aerisirea periodică a locațiilor etc.

Toate aceste reguli au fost asumate benevol și la unison de către întreaga industrie încă dinaintea impunerii lor de către autorități, iar ulterior avizate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și transpuse în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei nr 1910/2020. Dovada gradului ridicat de conformare al industriei constă în faptul că din cele peste o mie de controale efectuate de autorități la nivelul locațiilor de jocuri de noroc, în afara unor foarte mici excepții, nu au fost înregistrate încălcări flagrante ale regulilor: „Gradul de conformare a agențiilor de pariuri la măsurile sanitare este unul foarte bun. Este un efort pe care il depune industria ca să asigure protecția clienților și a angajaților care este de altfel Prioritatea noastră numărul 1 în această perioadă. Transmitem un mesaj de siguranță pentru jucători, respectiv acela că locațiile de joc asigură unul dintre cele mai sigure medii de interacțiune și de divertisment”, adaugă Liviu Popovici, președinte Romanian Bookmakers.

Măsurile pe care industria le-a adoptat nu sunt în niciun caz ignorate și, cu certitudine, așa vor rămâne și pe viitor. Faptul că, în ultimele luni, am asistat la o avalanșă de opinii și articole negative îndreptate spre industria de gambling denotă că percepția nu este cea dorită și că toți actorii implicați trebuie să depună un mai mare efort pentru îmbunătățirea imaginii. De felul în care industria respectă legislația și principiile de responsabilitate socială depinde modul în care este percepută, atât de factorii decizionali, cât și de opinia publică.

 

Articol publicat în ediția nr 107 (Septembrie) a revistei Casino Inside

 

Author: rombook_makers