În contextul ultimelor discuții de la nivelul Parlamentului privind noi reglementări pentru domeniul jocurilor de noroc, asociațiile reprezentative din industrie consideră că orice inițiativă legislativă menită să stabilească un cadru corect pentru desfășurarea activității și o dezvoltare transparentă și corectă a pieței reprezintă un demers mai mult decât binevenit.
În această notă se înscrie dialogul pe care ROMSLOT – Asociația Organizatorilor de Sloturi, Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România și ROMBET – Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc îl au cu ONJN în vederea identificării soluțiilor optime pentru o piață a jocurilor de noroc mai responsabilă.
Pentru că își înțelege și asumă rolul în societate, industria a ales ca în perioada următoare să vorbească mai mult despre responsabilitate, atât în operare, cât și în consum. Tocmai de aceea, recentul demers al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) de a aduce clarificări în privința dispozițiilor referitoare la activitățile de publicitate din acest domeniu era unul necesar și așteptat, astfel încât fiecare operator din domeniu să se poată promova, cu respectarea tuturor dispozițiilor legale și a principiilor de responsabilitate socială și de protecție a minorilor și categoriilor vulnerabile.
Tot în aceeaşi linie a dialogului şi conlucrării cu industria, ONJN şi-a asumat recent încă două proiecte mai mult decât oportune și necesare unei corecte desfăşurări a acestei activități şi, totodată, unei egale conformări a pieței de jocuri de noroc: introducerea operatorilor care nu dețin licență de organizare și autorizație de exploatare sau nu îndeplinesc obligațiile fiscale în registrul denumit “Lista neagră”, precum şi asumarea proiectului de ordin tehnic pentru sistemul informatic de monitorizare şi control, proiect care va aduce transparență şi o imagine mult mai clară asupra pieței jocurilor de noroc.
„Erau necesare și așteptate clarificările venite din partea ONJN pe partea de promovare a jocurilor de noroc. Trebuie să nu uităm că locul nostru în societate este în zona de entertainment pentru cei de peste 18 ani. Jocurile de noroc nu sunt pentru venituri. Jocurile de noroc sunt distracție! Acesta este mesajul care trebuie promovat. De asemenea, considerăm oportun și necesar demersul ONJN privind introducerea operatorilor care nu dețin licență de organizare și autorizație de exploatare sau nu îndeplinesc obligațiile fiscale în registrul denumit “Lista neagră”. Industria jocurilor de noroc nu se opune niciunei reglementări, atât timp cât acestea sunt aplicabile, țin cont de specificul activității și ajută industria să își desfășoare activitatea într-un cadru transparent și predictibil”, a declarat Sorin Georgescu, președintele Romslot – Asociația Organizatorilor de Sloturi.
„Apreciem deschiderea și dialogul pe care îl avem cu ONJN. Industria are nevoie de o aliniere între ceea ce transmite în spațiul public, nivelul de vizibilitate pe care îl are și ceea ce reglementează autoritățile, prin urmare sunt extrem de binevenite clarificările transmise cu privire la limitele în care industria se poate promova, dar și restul reglementărilor ce urmează să fie asumate de ONJN. Sunt precizări deosebit de importante, cu impact mare în operare și care arată, pe de o parte, transparența, și pe de altă parte nivelul ridicat de monitorizare al industriei”, a spus Liviu Popovici – președintele Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România.
„Orice demersuri de genul celor asumate de ONJN sunt în acord cu viziunea asociațiilor reprezentative din domeniu. Așa cum noi încercăm să dăm dovadă de o cât mai mare transparență în operare, la fel ne dorim transparență și în luarea deciziilor care vizează activitatea jocurilor de noroc și salutăm modul în care autoritatea de resort a ales să interacționeze cu industria”, Dan Ghiță, președintele Rombet – Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc.
Despre industria jocurilor de noroc
Jocurile de noroc reprezintă o activitate de divertisment legală, riguros reglementată, care asigură 45.000 de locuri de muncă. Industria jocurilor de noroc este un important plătitor de salarii, taxe și impozite, cu taxe directe și indirecte de aproximativ 1 miliard de euro plătite anual la bugetul de stat, în perioada pre-pandemică, și un grad de colectare de peste 98%.
La nivelul anului 2021, cuantumul taxelor achitate de către organizatorii de jocuri de noroc a fost de aproximativ 700 de milioane de euro.